Maitoa lattialle?

esim. ,käsityöt,energia,LVI,rakentaminen,atk

Maitoa lattialle?

ViestiKirjoittaja santeri päivämäärä Ke Loka 07, 2009 4:09 pm

Tervehdys.

Eräs ystäväni väitti kuulleensa, että jollen tahdo hiotuille lattialaudoilleni lakkaa tai pellavaöljykäsittelyä, niin riittää että huuhtoo lattian pari kertaa vuodessa rasvattomalla maidolla. Onko jollakulla tämmöisestä kokemusta?

Terveisin Santeri
santeri
 
Viestit: 3
Liittynyt: Ke Loka 07, 2009 4:06 pm

Re: Maitoa lattialle?

ViestiKirjoittaja toppa päivämäärä Ma Loka 12, 2009 12:02 am

Kokemusta on ainoastaan kuuratusta (vesi+suopa) lattiasta, mutta olen kuullut myös tuosta maitokäsittelystä.
Se perustuu maidossa olevaan kaseiiniin. Kaseiinia käytetään myös sekä liimana (kaseiiniliima) että maalina (maitomaali, liimamaali). Esim. tiilikaton voi maalata seoksella jossa on rasvatonta maitoa, sementtiä ja punamultaa. Tulee halpa ja kestävä maali. Itse olen maalannut aitoja sekä navetassa eläinten karsinoita rasvattoman maidon ja punamullan seoksella. Aivan loistavaa ja edullista tavaraa !
Kaseiinikäsitelty lattia on kuulemma hyvin kaunis, helppohoitoinen ja pehmeäpintainen sekä likaa hylkivä. En osaa antaa sen tarkempia ohjeita, mutta varmasti kirjastosta löytyy. Korjausrakentamis- ja restaurointikeskuksista voi myös kysellä neuvoja.
Ennen aikaan lattialankut höylättiin, ei hiottu. Höylääminen sulkee puun syyt ja siitä tulee paremmin kulutusta, kosteutta ja likaa kestävä. Sinun lattia on hiottu, en osaa sanoa aiheuttaako se jotain ongelmia.

Voit myös kuurata lattiasi! Kyseessä ei ole varsinainen pintakäsittely, vaan alunperin lattiat kuurattiin siksi että ne saatiin puhtaiksi. Siinä samalla lattiat kuitenkin saavat myös pintakäsittelyn ja kuurauskertojen kasvaessa pinta muuttuu aina vaaleammaksi, kauniimmaksi ja kestävämmäksi. Luulen että kaseiinikäsitelty lattia ja kuurattu lattia ovat ulkonäöltään hyvin lähellä toisiaan.

Homma tapahtuu samalla tapaa kuin maton kuuraus. Kastele lattia siltä kohtaa mistä aloitat kuurauksen. Käytä kylmää vettä, sillä lämmin vesi pörröttää puupinnan ja siitä jää harmahtava pinta. Veden ei tarvitse valua lattialla.
Tee seos jossa on 4-5 dl suopaa ja 10 l vettä. Kuuraa lattia seoksella ja sopivan jäykällä harjalla (jos lattia on pieni niin sen jaksaa kontata läpi mattoharjan kanssa, isompaan lattiaan kannattaa hankkia varrellinen harja.)
Mitä useammin ja pitempään lattiaa kuuraa, sitä kauniimmaksi se muuttuu. Muutaman vuoden kuluttua lattiasta tulee vaalea, sen pinta on pehmeä ja sillä on ihana kävellä paljain jaloin. Vuosien varrella se aina vaan paranee.
Kuuraa lattia lankkujen pituussuunnassa. Huuhtele sitten rievulla ja puhtaalla kylmällä vedellä suopavesi pois. Valmis !

Uusi käsittely kun lattia alkaa näyttää likaiselta. Sitkeitä tahroja voi hinkata laittamalla suopaa suoraan tahran päälle.
Lattia on yllättävän helppohoitoinen, jos ulkokengät maltetaan jättää eteiseen, riittää kuuraus jouluksi ja juhannukseksi. Mahdolliset läikät voi pestä samaisella suopavedellä.
Suovan vaihtoehtoina lattioita on kuurattu myös hiekalla, tuhkalla sekä kalkilla. Suopaveteen voi myös lisätä hiukan (pari rkl) vernissaa, jolloin lattiasta tulee paremmin kosteutta kestävä.

t.Anna
toppa
 
Viestit: 4
Liittynyt: Ma Helmi 16, 2009 1:05 am
Paikkakunta: Kemiö


Paluu Kädentaidot, tekniikka, rakentaminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron
contact