Luomu siemenet

Luomu siemenet

ViestiKirjoittaja saimaankurppa päivämäärä Pe Maalis 20, 2009 2:33 am

Hej,

Olen omaa pientä kasvimaata ja kasvihuonetta rakentamassa, mutta ihmettelen mistä löydän aitoja luomusiemeniä, sillä olen talven yrittänyt löytää alkuperäisiä siemeniä, mutta kaikki markkinoilla olevat ovat jollain tavoin geenimanipuloituja tai jalostettuja, koska ne eivät muuten pärjää enää meidän kasvuolosuhteissa.

Surullinen siementäjä,
mistä aitoa luomua ??

Kurppa :roll:
saimaankurppa
 
Viestit: 3
Liittynyt: Pe Maalis 20, 2009 1:56 am

Re: Luomu siemenet

ViestiKirjoittaja Vieras päivämäärä Pe Maalis 20, 2009 10:09 pm

Mitä tarkkaanottaen etsit? Luomuviljely ilman lannotteita onnistuu kaikista siemenistä. Luomumenetelmin tuotettuja siemeniä sen sijaan on vaikeampi saada. Yleisesti siemeniä myyvät Isoäidin Kasvit Oy ja Hyötykasviyhdistys.

Miksi jalostetut kasvit eivät kelpaa? Jalostus ei ole luomuviljelyn este. Jalostamattomia lajikkeita eli maatiaislajeja saa varmasti helpoiten niiden viljelijöiltä. Maatiaislajikkeita saa myös Maatiainen Ry:stä, http://www.maatiainen.fi
Maatianen myy myös ns. luomusiemeniä.

Ville
Vieras
 

Re: Luomu siemenet

ViestiKirjoittaja Serjosha päivämäärä Su Maalis 29, 2009 6:51 am

Serjosha
 
Viestit: 19
Liittynyt: Ke Maalis 04, 2009 10:29 pm

Re: Luomu siemenet

ViestiKirjoittaja Palssternakka päivämäärä Ma Huhti 06, 2009 8:56 am

Jostain puutarhakirjasta luin, että harrastajillekin isot firmat myy tehomaatalouteen jalostettuja siemeniä.

Näille lajikkeille on tärkeää, että painoa tulee nopeasti ( vettä) ja ne kestävät hyvin rikkakasvi- ja tuholaismyrkkyjä. Ts maku ei ole oleellista, eikä ravinteiden määrä. Omansa tekee varmaan myös teholannoitus. Kasveihin ehtii tulla siis enimmäkseen vettä.

Muistatteko esim miltä appelsiinit maistui vielä 70 ja 80 luvuilla. Minä muistin, kun ostin pari vuotta sitten luomuappelsiineja. Nykyään appelsiinit on 2-3 kertaa monesti suurempia, väri on vaalean keltainen, ei oranssi ja mauttomia ovat. Tai talven lentotomaatit, puumaisia, haaleanpunaisia ja mauttomia.

Kotipuutarhassa on huomannut, kun kasvit kun kasvavat mullassa hitaasti auringossa, niin maku on ihan eri toista. Olen tosin käyttänyt ihan suurtenkin lafkojen siemeniä ja maukkaita niistäkin tulee. Olikahan tälläkin palstalla mainittu Israelson kirjoitti, että kasvuharsokin ja kasvihuone vähentää makua avomaahan verrattuna. Voisin kuvitella, että vanhat maatiaislajikkeet ovat vieläkin maukkaampia, aion kokeilla. Makuun vaikuttaa varmaakin myös tuoreus suoraan kasvimaalta lautaselle. Tillissä olen huomannut suurimman maku eron kaupan ja itse viejellyn välillä.

Toisaalta taas keväällä tulee törkättyä kaupan ruccolaa maahan ja kasvihuoneeseen ja se maku muuttuu todella voimakkaksi. Kyse ei ole enää salaatista vaan enemmäkin mausteesta :).

Sitten kun aikaa jostain löytyy, aion kokeilla myös noita luonnon villivihanneksia esim nokkosta, horsmaa, voikukkaa ... on varmasti luomua ja maatiaista : ) Ei tarvitse edes omaa kasvimaata.
Palssternakka
 

Re: Luomu siemenet

ViestiKirjoittaja kettuvaloinen päivämäärä Ma Huhti 06, 2009 3:24 pm

Maatiainen ry myy jäsenten keräämiä siemeniä. Ainoa laatuaan Suomessa koska se on nykyään laitonta, tai mainostaminen laitonta. Siksi Maatiainen on erityisen tärkeä kanava kotitarveviljelijöiden omien siementen vaihtamiseen ja välittämiseen koska se on lain ulkopuolella johtuen että se harjoitti toimintaansa ennen ko. lakia. Eli ei kuin maatiaisen jäseniksi!

Hyötykasviyhdistykseltä voi saada vanhoja lajikkeita kuten St. Valery porkkanaa (1800-l) jne. Ne on toki virallisia rekisteröityjä lajikkeita.

Jalostukseen, siemenkasvien valintaan ja siementen säilyttämiseen suosittelen kirjaa "Breed your own vegetable varieties": http://www.bookdepository.co.uk/book/97 ... -Varieties (ei pk, 2pvä lähetys, 21 puntaa)

Kirjoittaja teki tuon kirjan juuri sen takia että mistään ei saa kelvollisia lajikkeita kotipuutarhaan tai vähintään niiden kehittäminen on katkennut. En ole vielä lukenut tuota vaikka omistan sen mutta vaikuttaa tosi hyvältä kun sitä selailin. Veikkaisin myös että hampuuseiltakin (laittoman huumehampun kasvattajat) voi löytyä hyviä ellei jopa parhaita jalostuskirjoja/kirjoitelmia/ohjeita, joita voi soveltaa öljy/kuituhampun jalostamiseen tai muihin kasveihin... Eli "cannabis breed" -hakusanoilla voi ehkä löytyä hyviä kirjoja.
kettuvaloinen
"Pää pilvissä, jalat maassa."
Käyttäjän avatar
kettuvaloinen
 
Viestit: 374
Liittynyt: Su Loka 30, 2005 7:30 pm

Re: Luomu siemenet

ViestiKirjoittaja Vieras päivämäärä Ti Huhti 07, 2009 6:47 pm

kettuvaloinen kirjoitti:Maatiainen ry myy jäsenten keräämiä siemeniä. Ainoa laatuaan Suomessa koska se on nykyään laitonta, tai mainostaminen laitonta. Siksi Maatiainen on lain ulkopuolella johtuen että se harjoitti toimintaansa ennen ko. lakia. Eli ei kuin maatiaisen jäseniksi!

Mikä laki kieltää jäsenten keräämien siementen myynnin tai mainostamisen? Haluan lisätietoja!

Ville
Vieras
 

Re: Luomu siemenet

ViestiKirjoittaja kettuvaloinen päivämäärä To Huhti 09, 2009 10:46 pm

"Siirtymäkauden jälkeen tärkeimpien kasvilajien markkinointi olisi sallittua vain sertifioituna kylvösiemenenä"

---> Maa- ja metsätalousvaliokunnan mietintö 28 ---> http://www.parliament.fi/triphome/bin/akxhref.sh?{KEY}=MmVM+28/1992

Siemenkaupan laillisuudesta päättää SIEMENKAUPPALAKI -> http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2000/20000728

- "Tämän lain tarkoituksena on ylläpitää korkealaatuista kasvintuotantoa edistämällä hyvälaatuisen ja Suomen kasvuolosuhteisiin sopivan kylvösiemenen tarjontaa ja käyttöä sekä tarvittavien tietojen antamista kylvösiemenestä."

Kuitenkin kuten tuossa mietinnössäkin jo todettiin, on etua että siemenet eivät ole standardilaatuista, etenkin täällä kylmemmällä vyöhykkeellä. Geneettisesti monimuotoiset ja vaihtelevat siemenet/kasvit sopeutuvat paremmin paikallisiin erityisoloihin ja siten ne antavat luotettavampaa (vaikkakin joskus pienempää) satoa kuin kaupalliset kloonilajikkeet. Jalostuksessa niiden arvo on myös mitä suurin, koska perinnöllinen monimuotoisuus mahdollistaa lukemattomia kehittämissuuntia (väri, maku, tuleentumisaika...).

Esim. eläimillä kyyttolehmä, eli itäsuomenkarja omaa niin uniikkia immuniteettigenetiikkaa että mistään muualta ei löydy vastaavaa perimää! Mikään kaupallinen lehmä ei kykene vastaavaan terveyteen. Tietysti tämänkaltainen toiminta kielletään, koska halutaan että ihmiset ostavat siemeniä, lannoitteita, torjunta-aineita... ja lyhyellä tähtäimellä tuotto ei ole "kannattava" eli paljon bulkkilaatua. Kyytonmaito esimerkiksi on mitä korkealaatuisinta.

- "Markkinoida saa vain sertifioitua kylvösiementä."

Kohdassa 7 sallitaan kuitenkin maatiaiskasvien siementen markkinointi geneettisen monimuotoisuuden säilyttämistarkoituksessa. Eli jos markkinoit siementä muusta tarkoituksesta, voidaan tulkita markkinointi laittomaksi. Huom! Myyminen itsessään on aina laillista, markkinointi ei.

- Lajikkeiden markkinointirajoitukset

Jos lajiketta ei ole rekisteröity, on sitä laitonta markkinoida. Eli jos jalostamme omia paikallisia lajikkeita, voidaanko niitä enää pitää maatiaisina ja "säilyttämisenä"? Tällöin niiden markkinointi on laitonta, kuten myös myyminen Maatiaisen kautta...

11§ - Siemeniä saa pakata vain jos on Kasvituotannon tarkastuskeskuksen lupa siihen. Lupaan edellytetään:

"Luvan myöntämisen edellytyksenä on, että hakijan käytettävissä on riittävät laitteistot ja muu varustus sekä ammattitaitoinen henkilökunta kylvösiemenen siemenerien saattamiseksi markkinointikelpoiseksi."

-----------------------------------------------

Kuitenkin on laillista tuottaa omia siemeniä, omia lajikkeita ja antaa/vaihtaa/myydä niitä kunhan ei markkinoi tai mainosta niitä mitenkään. Kuitenkin laajamittaisempi verkostoitunut toiminta on laitonta... No, parempi se kuin Irakissa jossa tällä hetkellä on laitonta käyttää omaa (perinteistä) siementä viljelyyn vaan laki velvoittaa ostamaan siemenet amerikkalaisilta suuryrityksiltä kuten Monsantolta...

toni t.
kettuvaloinen
"Pää pilvissä, jalat maassa."
Käyttäjän avatar
kettuvaloinen
 
Viestit: 374
Liittynyt: Su Loka 30, 2005 7:30 pm


Paluu Keruu, viljely, pyynti ja Eläimet

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron
contact