TESTS-II-hanke Itämeren alueella

 

Ekokestit LUMO-keskus Koroisilla 6. - 7.9.2014

Suomen kestävän elämäntavan yhteisöt ry (SKEY) järjesti yhteistyössä turkulaisten yhdistysten EKK ry:n (www.koroinen.org) ja Mikä Kestää? ry:n (http://mikakestaa.wordpress.com) kanssa tapahtumarikkaan viikonlopun syyskuussa Turun Koroisilla. Ekokestit- tapahtuman teemoina olivat ekologinen elämäntapa, kestävä ruuantuotanto, kaupunkiviljely, permakulttuuri, yhteisöllisyys ja omavaraisuus. Tilaisuus oli osa Itämeren ympäristön ekokylien hanketta, jonka rahoitti Pohjoismaiden ministerineuvosto.

Ekokesteihin saapui väkeä yhteisöistä ympäri Suomea. Tapahtuma oli jatkona Baltic Ecovillage Networkin kokoontumiselle, näin osanottajia oli kahdeksasta Itämeren alueen maasta. Kansainvälisyyttä lisäsi monien paikallisten wooffereiden ym kesävieraiden läsnäolo, esim. Unkarista, Ukrainasta, Bulgariasta, Puolasta ja Brasiliasta kotoisin olleet Livonsaaren yhteisökylän  vapaaehtoistyötä tekevät nuoret kavereineen pitivät smoothiebaaria ja jousiammuntatyöpajaa.

Markkinat

Koroisten kauniin pihapiirin markkinoilla oli myynnissä eri ekokylien ja lähialueen monipuolisia tuotteita, mm. hunajaa, teetä, suklaata, kompucha-juomaa, leipää, siitepölytuotteita ja mantelijauhoa, ja Luomukassin kauppa oli auki. Markkinoilla oli myös esittelypisteitä, joissa pystyi tutustumaan mm. viljelylaitteisiin, luonnonmateriaaleista valmistettuihin soittimiin, vuolemiseen, Luomura ry:n esittelemiin ekorakentamisesimerkkeihin ja järjestävien yhdistysten toimintaan.

Tietoiskuja

Uteliaalle yleisölle oli tarjolla tapahtuman teemoihin liittyviä tietoiskuja: mm.  Baltic Ecovillage Network (Karl Randau), Urban gardening and eco-oases in the city, case study from Riga (Mihail Hodrea), Start where you are, do what you can: how to start a sustainable food business on home-scale? Experiences from Estonia (Liina Järviste), Local economy and ethical banking (Marika Lohi), Luomumatkailusta ja maatiaisista (Terhi Arell), Haist kukkanen -projekti Tampereelta (Heikki Attila), Permateachers http://permateachers.eu/fi/ EPT-projekti (Outi Tuomela) ja Maa-vesi-tuli-ilma -elementit kestävässä elämässä (Veli Martin Keitel).

Työpajoja ja keskusteluja

Kahtena päivänä kestivieraiden oli mahdollista osallistua ilmaiseksi eri tyyppisiin työpajoihin, kuten Minna Hokan ”Kansanomaiset puhallinsoittimet” (www.minnahokka.com); Jouni Issakaisen ”Syötavien sienten viljely” ja ”Koivunkantosieni -casestudy -esittely” Koroisten puutarhassa omenapuun ja saarnien juurilla

(www.turkuamk.fi/fi/tutkimus-kehitys-ja-palvelut/tutkimus-kehittaminen-ja-innovaatiot/hae-projekteja/herkkuruokaa-puusta-syotavien-lahottajasienten-vil/);

Didgeridoo-workshopin veti Ifik Ranskan Bretagnesta; Joel Nokelainen Keuruun ekokylästä (http://vuolukoulu.com/) opetti vuolemista ja esitteli perinteisiä taitoja ”Satuvuolu”-esityksessä ; Veli Martin Keitelin (www.martinkeitel.net) työpajassa keskusteltiin ”Saako olla optimistinen maailman tulevaisuuden suhteen?” ja Johanna Kerovuoren ”Yhteisöasumistreffit” (www.yhteisoasuminen.fi) kokosi innokkaan joukon yhteisöelämästä kiinnostuneita.

Lisäksi Ekokestien osallistujat saivat järjestää Open Space -tyylisiä ryhmäkeskusteluja itseään kiinnostavista kysymyksistä. Intensiivisiä keskusteluja käytiin mm. seuraavissa ryhmissä:  Kai Vaaran ”Rauhan silta ja juuret”, tanskalaisen Alan Pauel Bjerren ” Transition Island Project”, Ville-Veikko Hirvelän ”Yhteisöoikeuksista ja niiden puolustamisesta nykymaailmassa ja etelä-pohjoinen –yhteistyöstä” sekä Milka Keihään ”Permakulttuuriyhteisö Suomeen”.  Itämeren ekokyläverkoston eli BEN:in edustajien ”Future of Baltic Ecovillage Network” -ryhmässä pohdittiin tulevaisuutta mm. nettisivujen muodossa ja sovittiin BEN:in kokoontuminen seuraavan kerran Tanskan Fejöllä toukokuussa 2015.

Iltaohjelmaa ja retkeilyä

Lauantain iltaohjelmaan kuului erilaisia musiikki- ja tuliesityksiä, saunomista ja tutustumista LUMO-keskukseen, ex-maatilaan puistossa keskellä kaupunkia (www.koroinen.org) sekä kansainvälistä kanssakäymistä ja verkottumista.

Sunnuntaina työpajaohjelmien jälkeen osa ulkomaisista vieraista lähti vielä tutustumaan lähimpään ekokylään, Livonsaaren yhteisökylään Naantaliin (www.yhteisokyla.net).

Koroisten LUMO-keskuksessa toimivat Kahvila Koroinen ja Luomukassi –luomukauppa olivat koko viikonlopun avoinna ja tarjosivat tiskeiltään ekologista ja paikallista lähiruokaa sekä aiheisiin liittyviä tuotteita. Niin sää kuin ihmisetkin hymyilivät hyvin onnistunutta ja monipuolista lämmintä syksyistä viikonloppua. Ulkomaiset vieraat totesivat, että jokaisessa kaupungissa tulisi olla samanlainen kohtaamispaikka kuin Koroinen.

Teksti ja kuvat: Outi Tuomela

Lisää kuvia tapahtumasta BENin fb-sivulla:  www.facebook.com/BalticEcovillageNetwork > BEN extended board meeting.

 

 

 

LiiteKoko
EkoKestit5-s.pdf198.88 Kt
Ekokestit1.JPG608.29 Kt

Theme port sponsored by Duplika Web Hosting.
Etusivu Siirry alkuun